Jedzenie z fast-foodu osłabia pamięć

Tłuste pokarmy typu fast-food mogą pogarszać pamięć i intelekt - przynajmniej u gryzoni - o wynikach amerykańskich badań informuje serwis "New Scientist".

Badania zostały przeprowadzone przez zespół z Medical School of
South Carolina. Przez kilka tygodni żywiono szczury pokarmem,
który ze względu na wysoką zawartość "złych" tłuszczów, w tym
kwasów tłuszczowych typu trans i cholesterolu oraz niską cennych
substancji odżywczych, można porównać do jedzenia z fast-foodów.

Okazało się, że tak karmione szczury dużo słabiej niż szczury na
zwykłej diecie, zapamiętywały nowe informacje, np. położenie
platform, na których można odpocząć w labiryncie wodnym. Robiły
przez to więcej błędów.

Badania na mózgach zwierząt ujawniły zmiany w strukturze
nazywanej hipokampem. Odpowiada on za uczenie się i pamięć.
Ponadto w mózgach szczurów rozwijał się stan zapalny.

"Te badania wskazują, że dieta wysokotłuszczowa może obniżać
intelekt" - komentuje biorąca udział w badaniach Ann-Charlotte
Granholm z Medical University of South Carolina. Badaczka nie
potrafi jednak ocenić, czy obserwowane u zwierząt zmiany są trwałe
czy przejściowe.

Zdaniem badaczy, za pogorszenie zdolności uczenia się i
zapamiętywania odpowiadają w dużym stopniu kwasy tłuszczowe typu
trans. Jest to grupa związków tłuszczowych obecnych w dużych
ilościach w oleju słonecznikowym, margarynie, majonezie czy
wypiekach cukierniczych. Są one chętnie wykorzystywane przez
producentów żywności, gdyż zwiększają trwałość produktów. W
organizmie kwasy trans sprzyjają powstawaniu "złego" cholesterolu,
który bierze udział w rozwoju miażdżycy naczyń.

Granholm podkreśla, że gdy szczury karmiono dietą bogatą głównie
w olej sojowy, który ma niską zawartość kwasów tłuszczowych trans,
szczury nie miały problemów z pamięcią.

Naukowcy zaprezentowali swoje wyniki na dorocznym spotkaniu
Towarzystwa Neurobiologii w San Diego. (PAP)

Komentarze
Polityka Prywatności