Czekolada poprawia sprawność umysłową

Zarówno gorzka, jak i mleczna czekolada mogą poprawiać sprawność mózgu - wskazują najnowsze badania amerykańskie.

"Czekolada zawiera wiele substancji stymulujących, jak
teobromina, fenetylamina (fenyloetyloamina) i kofeina" -
powiedział doktor Bryan Raudenbush z Wheeling Jesuit University w
Wirginii Zachodniej. "Już wcześniej było wiadomo, że substancje te
same z siebie zwiększają czujność i uwagę; odkryliśmy, że poprzez
spożywanie czekolady można uzyskać efekt stymulacji i nasilenia
funkcji umysłowych" - wyjaśnił.

Aby zbadać skutki oddziaływania na mózg różnego typu czekolady,
Raudenbush i jego zespół podawali ochotnikom podzielonym na cztery
grupy 85 gramów czekolady mlecznej, 85 gramów czekolady czarnej,
85 gramów czekoladopodobnego wyrobu z chleba świętojańskiego
(Ceratonia siliqua, której miąższ stosuje się m.in jako namiastkę
czekolady). Grupie kontrolnej nie podawano nic.

Po 15 minutach od podania czekolady lub chleba świętojańskiego
uczestnicy eksperymentu poddawani byli różnorodnym testom
neuropsychologicznym, badającym zdolności poznawcze, w tym pamięć,
czas reakcji, czas uwagi i zdolność rozwiązywania problemów.

"Okazało się, że osoby, które zjadły czekoladę mleczną najlepiej
zapamiętywały słowa i bodźce wzrokowe, w porównaniu z innymi
grupami" - powiedział Raudenbush. Lepszą kontrolę impulsów i
lepszy czas reakcji powiązano ze spożywaniem zarówno czekolady
mlecznej, jak i ciemnej.

Jak uważa Raudenbush, niektóre substancje odżywcze uwalniające
się z czekolady mogą zwiększać przepływ krwi w mózgu i w ten
sposób poprawiać jego funkcjonowanie. (PAP)

Komentarze
Polityka Prywatności