Wielu z nas dobrze pamięta zmorę dzieciństwa, okropny płynny tran, którym poiły nas nasze mamy lub babcie pod pretekstem, że tran jest zdrowy…brrr. Nie był to tylko pretekst, ale najczystsza prawda, bo tran niezaprzeczalnie był, jest i będzie nieocenionym źródłem zdrowia.
Tran to ciekły tłuszcz
otrzymywany z niektórych ryb i ssaków morskich. Ma charakterystyczną woń i
smak. Najpopularniejsze są trany z wieloryba, z chrząstki rekina i ze świeżej
wątroby dorsza. Ciekawostką jest, iż tran w latach 60 i 70 ze względu na swoje
właściwości podawany był w ramach profilaktyki zdrowotnej dzieciom w
przedszkolach. Ówcześnie nie znano wszystkich zalet tranu, a jego pro zdrowotne
właściwości przypisywano głównie obfitej zawartości witamin A i D. Witamina D
zapobiegała krzywicy, która mogła wystąpić w wyniku jej niedoboru.
Nadszedł
jednak czas, w którym ten zdrowotny olej rybi przestał być popularny, ponieważ
jego płynna niesmaczna i nieprzyjaźnie pachnąca forma nie wytrzymała
konkurencji syntetycznych witamin w o niebo wygodniejszych do stosowania
tabletkach, które w tym czasie pojawiły się na rynku. Tran wrócił do łask, gdy
odkryto kwasy tłuszczowe omega-3. Są to zdrowe tłuszcze, które nie dość, że nie
odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej to są bardzo potrzebne w
profilaktyce oraz leczeniu wielu chorób. Niezbędne w ludzkim organizmie kwasy
tłuszczowe omega-3 nie są niestety przez niego wytwarzane, dlatego tak ważne
jest, aby dostarczać je w pożywieniu lub suplementach takich właśnie jak tran.
Tran bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe ponownie stał się popularnym
suplementem, szczególnie, że jego forma płynna została zamknięta w kapsułkach
wygodnych do stosowania. Już tylko starsze i średnie pokolenie będzie kojarzyło
tran jako coś ohydnego w smaku…Obok wszystkich bardzo ważnych właściwości tranu
takich jak wzmacnianie odporności, obniżanie poziomu cholesterolu, wpływ na
zdrowie oczu i skóry, zapobieganie stanom zapalnym i wielu innym, warto zwrócić
uwagę na to, iż tran jest szczególnie wskazany w czasie wytężonej pracy
umysłowej, fizycznej i ma doskonały wpływ na polepszenie koncentracji.
Bardzo ciekawe badania zostały przeprowadzone w U.S.A, Wielkiej Brytanii a
także w Poznaniu, gdzie na grupie 200 uczniów z trzech szkół podstawowych,
którym podawano codziennie dawkę tranu rybiego badano jego wpływ na poprawę
koncentracji i uwagi. Badanie zakończyło się powodzeniem a zadowalające wyniki,
udowodniły ogromny wpływ nienasyconych kwasów tłuszczowych zawartych w tranach
rybich na rozwój, koncentrację i skupienie uwagi u dzieci. Efekty były widoczne
a w podsumowaniu badania autorzy pisali miedzy innymi o poprawie logicznego
myślenia, zapamiętywania, koncentracji uwagi, zmniejszeniu
"nadpobudliwości psychoruchowej u niektórych badanych". Wrzesień to
idealny czas na zastosowanie suplementu, jakim jest tran. Powrót do szkoły lub
pracy po wakacyjnej lub urlopowej przerwie zazwyczaj wiąże się z pewnym
rozkojarzeniem, którego trudno uniknąć zarówno naszym dzieciom jak i nam, dorosłym.
Warto więc sięgnąć po tran i wesprzeć nim codzienna dietę.
Tran z serii Vitana posiada wszystkie właściwości zdrowotne, jakie niosą ze sobą nienasycone kwasy tłuszczowe, jest bezcenny dla zdrowia i ważny dla urody. Tran Vitana przyda się tobie i całej twojej rodzinie szczególnie w czasie, kiedy powakacyjny powrót do pracy lub szkoły będzie wymagał wzmożonej pracy umysłowej i pełnej koncentracji.