Nauka a żucie gumy?!
Żucie gumy - często źle postrzegane - może korzystnie wpływać na nasz intelekt, a zwłaszcza na procesy pamięciowe.
Żucie gumy - często źle postrzegane - może korzystnie wpływać na nasz
intelekt, a zwłaszcza na procesy pamięciowe - donieśli badacze z Brytyjskiego Towarzystwa
Psychologicznego w Blackpool.
Badania naukowców z University of Northumbria w Newcastle objęły 75
osób. Podzielono je na trzy grupy - grupa, w której ochotnicy nie żuli
gumy - kontrolna, grupa w której osoby żuły prawdziwą gumę i grupa, w
której pozorowały żucie gumy.
Przed wykonaniem 25 minutowego testu sprawdzającego pamięć i zdolności
umysłowe badani z drugiej i trzeciej grupy żuli przez trzy minuty
prawdziwą gumę lub udawali, że ją żują.
Następnie ochotnicy byli poddani testowi, który sprawdzał ich zdolności
do krótkotrwałego zapamiętywania słów i obrazków oraz do długotrwałego
zapamiętywania numeru telefonu.
"Nasze wyniki były zupełnie oczywiste - żucie gumy poprawia
zapamiętywanie. Ludzie żujący prawdziwą gumę byli w stanie odtworzyć z
pamięci więcej słów oraz wypadali lepiej w teście na długotrwałe
zapamiętywanie numerów" - powiedział Andrew Scholey, kierujący
badaniami.
Okazało się też, że po zakończeniu testu osoby, które żuły prawdziwą
gumę, miały o 3 uderzenia serca na minutę więcej w porównaniu do osób,
które jej nie żuły i o 1,5 uderzenia na minutę więcej w porównaniu z
osobami, które pozorowały żucie gumy.
"Sądzimy, że niewielki wzrost pracy serca może wpływać na lepsze
zaopatrzenie w tlen i glukozę neuronów w mózgu, co wpływa z koleina
poprawę zdolności umysłowych" - powiedział Scholey.
Według badacza innym wytłumaczeniem wyników jego zespołu może być fakt,
że obecność gumy do żucia w jamie ustnej powoduje wzrost poziomu
insuliny, hormonu który bierze udział w przemianach glukozy. Poziom tego
hormonu wzrasta we krwi po posiłku.
"Wiadomo, że neurony w obszarach mózgu związanych z procesami uczenia
się i zapamiętywania mają receptory dla insuliny" - wyjaśnił Scholey.
Źródło: nauka.pl
Foto: anident.pl
ostatnia zmiana: 2010-08-27