Właściwe żywienie wspomaga pamięć i chroni przed chorobami, donoszą naukowcy.
"Uzyskane wyniki przerosły nasze oczekiwania. Chciałbym powiedzieć, że nie zostały do tej pory przeprowadzone badania, które przedstawiałyby podobny wpływ na tak wiele czynników" - powiedział Inger Bjorck.
W badaniu wzięły udział 44 zdrowe osoby z nadwagą, w wieku od 50 do 75 lat. Przez cztery tygodnie spożywały one żywność, którą uważa się za odpowiedzialną za redukowanie stanów zapalnych w organizmie. Stany ten wywołują zespół metaboliczny, a tym samym otyłość, cukrzycę typu 2 i choroby układu krążenia.
Dieta wykorzystana w badaniu zawierała pełnowartościowe produkty o niskim indeksie glikemicznym, bogate w przeciwutleniacze i kwasy tłuszczowe omega, między innymi: tłuste ryby, jęczmień, białko sojowe, jagody, migdały, cynamon, ocet i określony rodzaj pełnowartościowego chleba. Nie wszystkie z produktów wykorzystywanych w diecie są dostępne w sklepach, ponieważ zostały opracowane specjalnie na potrzeby badania.