Przepis na inteligencję
To, co jesz, przekłada się na to, jak sprawnie funkcjonuje twój mózg oraz jak przebiegają procesy uczenia się. Warto więc przyjrzeć się temu, co kładziesz na talerzu.
Istotne jest, by dostarczyć organizmowi witamin, białek, węglowodanów, tłuszczy, jak i minerałów - wszystkiego w odpowiednich ilościach. Niektórych składników pokarmowych nie powinno zabraknąć szczególnie podczas wytężonej pracy umysłowej. Należą do nich: magnez, cynk, potas, fosfor, witaminy, zgłasza A, B i C. Mają one znaczący wpływ na sprawność intelektualną, poprawiają pamięć i koncentrację.
Magnez wpływa na układ nerwowy, pomaga w walce ze stresem i zmęczeniem, łagodzi skutki rozdrażnienia. Jest on jednak trudno przyswajalny, a na dodatek wypłukiwany z organizmu przez kawę, dlatego należy go systematycznie uzupełniać. Znajduje się w soi, orzechach i ziarnie kakaowym.
Z kolei witaminy z grupy B mają wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, rozszerzają naczynia krwionośne, działają korzystnie na stan psychiczny i zwiększają odporność organizmu. Znajdują się m. in. w mleku i jego przetworach, soi, grochu, bananach, marchwi, orzechach włoskich i pestkach dyni.
Witamina C także jest bardzo istotna dla pracujących umysłowo - poprawia jednocześnie odporność organizmu, wpływa na układ nerwowy i pokarmowy. Znajduje się w soi, pomidorach, jabłkach, owocach jagodowych, kapuście, ananasach czy winogronach.
Naszą dietę możemy śmiało wspomagać różnorodnymi herbatkami i ziołowymi naparami. Szczególnie polecany jest żeń-szeń, miłorząb japoński i dziurawiec, które wpływają korzystnie na układ nerwowy.
Źródło: edustacja.pl
ostatnia zmiana: 2011-09-07