Zaglądając w talerz studentowi

Jaka powinna być dieta studenta? Lekkostrawna! Takie menu wzmacnia organizm, pozwala uniknąć kłopotów z trawieniem, gdy masz gorączkę, wrzody, stany zapalne żołądka, choroby wątroby i dróg żółciowych. A co najważniejsze - dodaje sił w okresie wzmożonej pracy umysłowej, np. w czasie sesji egzaminacyjnej.

Jadłospis układaj tak, by znalazły się w nim tylko łatwostrawne produkty, które organizm może szybko i bez trudu przyswoić.
 
Dziennie spożywaj 5–6 małych porcji, w regularnych odstępach czasu. Kolację zjedz nie później niż dwie godziny przed snem. Aby nadać posiłkom lekkostrawną formę, gotuj je na wodzie lub na parze.

Wybieraj:
  • pieczywo jasne, ale czerstwe, sucharki, drobne kasze, ryż, drobne makarony,
  • jogurt, maślanka, mleko zsiadłe,
  • jajka gotowane na miękko, w koszulkach, sadzone, omlety, chude mięso (w małej ilości), ryby (dorsz, leszcz, sola, szczupak, sandacz),
  • masło, oleje roślinne, oliwa,
  • gotowane warzywa: marchewka, buraki, dynia, kabaczek, młode: groszek i fasolka szparagowa i surowe: cykoria, sałata, pomidory bez skórki, starta marchewka z jabłkiem,
  • dojrzałe owoce bez skórki i pestek: jabłka, truskawki, brzoskwinie, pomarańcze, banany,
  • miód i dżemy bez pestek.,
  • kisiele i kompoty owocowe,
  • sól, cukier, sok z cytryny, koperek, kminek, cynamon, słaba herbata, rozcieńczone soki owocowe i warzywne, niegazowana woda mineralna.
Unikaj produktów sprzyjających wzdęciom: kapusta, kalafior, brukselka, groch, soja, soczewica, grzyby, czosnek cebula, pełnoziarniste pieczywo, grube kasze, napoje gazowane, mocna kawa.

Źródło: dieta.pl

ostatnia zmiana: 2011-09-20
Komentarze
Polityka Prywatności