Twoje przejadanie się sprzyja postarzaniu Twojego mózgu. A ograniczenie jedzenia aktywuje cząsteczkę, która może pomóc zachować jego młodość.
Okazuje się, że objadanie się ma wyłącznie negatywny wspływ na ludzki mózg -
spowalnia jego funkcjonowanie, przyspiesza starzenie, zwiększa
podatność na choroby degeneracyjne mózgu typowe dla starszego wieku, jak
choroba Alzheimera czy Parkinsona. Z drugiej strony okazuje się, że ograniczenie kaloryczności
diety pomaga spowolnić procesy starzenia się organizmu, w tym mózgu, i
ograniczyć obumieranie neuronów.
Za korzystny wpływ mniej kalorycznej diety na mózg odpowiada białko o nazwie CREB1. Aktywuje ono m.in. geny mające wpływ na długowieczność oraz na prawidłowe funkcjonowanie mózgu w zakresie zapamiętywania, uczenia się oraz kontroli reakcji lękowych.
„Nasze badania pozwoliły po raz pierwszy zidentyfikować białko odpowiadające za wpływ diety na mózg” – komentuje dr Pani.
Badacz wraz z kolegami dowiódł też, że zmniejszenie ilości pożywienia nie wpływa na całkowity poziom białka CREB1, natomiast zwiększa jego aktywność w korze mózgu i hipokampie, strukturze regulującej m.in. procesy zapamiętywania.
Aktywacja białka CREB1 nasila z kolei produkcję innego białka powiązanego z długowiecznością, tj. sirtuiny-1 oraz białek, od których zależy przeżycie neuronów, ich plastyczność i odporność na stres.
„To odkrycie może w istotny sposób pomóc opracować przyszłe terapie
pozwalające zachować młodość mózgu, zapobiegające jego degeneracji i
starzeniu się. Ponadto, rzuca ono światło na związek zachodzący między
schorzeniami metabolicznymi, takimi jak otyłość i cukrzyca, a spadkiem
sprawności umysłowej” – podsumowuje dr Pani.