Hormon pobudzający apetyt poprawia pamięć
Grelina, hormon wydzielany przez pusty żołądek i pobudzający apetyt, sprzyja lepszemu zapamiętywaniu - zaobserwowali naukowcy amerykańscy. Zdaniem autorów pracy na łamach pisma "Nature Neuroscience", odkrycie to wskazuje, że w czasie głodu nasze zdolności do uczenia się i zapamiętywania mogą być lepsze właśnie dzięki grelinie.
Grelina jest wydzielana przez komórki pustego żołądka do
krwiobiegu. Po dotarciu do mózgu hormon działa na komórki nerwowe
w podwzgórzu i w ten sposób pobudza apetyt.
Białka receptorowe, za pośrednictwem których grelina działa na
neurony, znajdują się też w innych częściach mózgu. Ale nie
wiadomo, jakie dokładnie funkcje hormon tam spełnia.
Najnowsze doświadczenia naukowców z Uniwersytetu Yale w New Haven
wskazują, że oprócz przemiany materii grelina może też regulować
procesy uczenia się.
Myszy, którym wyłączono gen kodujący ten hormon, miały o 25 proc.
mniej połączeń nerwowych w hipokampie, strukturze mózgu
odgrywającej ważną rolę w zapamiętywaniu. Jednocześnie gryzonie
przyswajały gorzej niż normalne myszy informacje na temat nowego
środowiska.
Z kolei wstrzykiwanie zwykłym myszom dodatkowej greliny,
sprzyjało powstawaniu nowych połączeń w hipokampie. Co więcej,
zwierzęta szybciej uczyły się i uzyskiwały znacznie lepsze wyniki
w testach pamięciowych.
Zdaniem autorów pracy, wyniki te wskazują, że grelina łączy
procesy przemiany materii z wyższymi czynnościami mózgu. Być może
w przyszłości zaowocuje to nowymi metodami wspomagania procesów
uczenia się i zapamiętywania.
Badania te pokazują, w jak nieoczekiwany sposób na aktywność
mózgu mogą wpływać różnorodne procesy zachodzące w całym
organizmie.(PAP)