Umysł i pamięć
porady na przetrwanie sesji

Jabłka, a także sok jabłkowy, mogą być doskonałym lekiem poprawiającym pamięć - wynika z artykułu opublikowanego na łamach pisma "Journal of Alzheimer's Disease". Jak zaobserwowali badacze z USA, związki zawarte w jabłkach wpływają na procesy chemiczne w mózgu, niezbędne do zapamiętywania.
Dobry sen powoduje zmiany w aktywności mózgu, które sprzyjają zapamiętywaniu, zwłaszcza zadań ruchowych. Dlatego dzieci potrzebują więcej snu niż dorośli - wyjaśniają naukowcy z USA na łamach pisma "Neuroscience". W doświadczeniach badali zmiany aktywności mózgu pod wpływem snu.
Ludzie cierpiący na stany depresyjne dobrze zapamiętują informacje i odróżniają bardziej istotne od mniej ważnych. Mają jednak problemy z wyciąganiem wniosków z tego, co zapamiętali - takie są rezultaty badań prowadzonych w ramach międzynarodowego projektu naukowego, kierowanego przez polskiego psychologa, prof. Grzegorza Sędka.
Zarówno gorzka, jak i mleczna czekolada mogą poprawiać sprawność mózgu - wskazują najnowsze badania amerykańskie.
Zgodnie z Zarządzeniem nr 10 Rektora Uniwersytetu Warszawskiego z dnia 24 marca 2006 roku egzamin TOEIC został uznany jako certyfikat zewnętrzny instytucji certyfikującej potwierdzajacy biegłość językową studentów Uniwersytetu Warszawskiego. Otrzymanie 750 punktów z egzaminu TOEIC zwalnia studentów z egzaminu z języka angielskiego certyfikującego biegłość językową.
Częste palenie marihuany pogarsza, wraz z upływem czasu, pamięć i inne zdolności umysłowe - wykazali greccy naukowcy. Wyniki ich badań zamieszcza najnowszy numer pisma "Neurology".
Bieganie i inne ćwiczenia fizyczne lepiej wpływają na mózg, gdy odbywają się w towarzystwie innych osób - informuje "Nature Neuroscience". Na podstawie badań na szczurach, naukowcy z Princeton University uważają, że kontakty społeczne znoszą negatywny wpływ ćwiczeń na aktywność mózgu.
Grelina, hormon wydzielany przez pusty żołądek i pobudzający apetyt, sprzyja lepszemu zapamiętywaniu - zaobserwowali naukowcy amerykańscy. Zdaniem autorów pracy na łamach pisma "Nature Neuroscience", odkrycie to wskazuje, że w czasie głodu nasze zdolności do uczenia się i zapamiętywania mogą być lepsze właśnie dzięki grelinie.
Tłuste pokarmy typu fast-food mogą pogarszać pamięć i intelekt - przynajmniej u gryzoni - o wynikach amerykańskich badań informuje serwis "New Scientist".
Sen odmładza dorosły mózg, gdyż sprzyja
przeżyciu nowych neuronów, powstających w nim w czasie uczenia się - zaobserwowali naukowcy z USA. Artykuł na ten temat zamieszcza pismo "Journal of Neurophysiology".
Mózg przetwarza i utrwala we śnie nowe informacje zdobyte w okresie aktywności - wskazują najnowsze wyniki badań na szczurach przeprowadzone przez zespół z USA. Zamieszcza je pismo "Public Library of Science".
Geny są odpowiedzialne za 50 proc. różnic w
zdolnościach pamięciowych między ludźmi - zaobserwowali naukowcy z USA w badaniach na osobach z rodzinnym ryzykiem choroby Alzheimera. Wyniki publikuje pismo "Neurology".
Poprzednie
Następne
Kanał RSS dla tej listy
Polityka Prywatności