Skąd się bierze studenckie umiłowanie kawy?

Jak wynika z badań, które publikuje "PLoS Genetics" - to czynniki genetyczne mogą być wytłumaczeniem, dlaczego niektórzy piją duże ilości kawy.

Do takich wniosków doszli naukowcy z USA, którzy przeszukiwali genomy ponad 43 tys. Amerykanów. Z badań wynikło, że warianty dwóch fragmentów DNA mają związek z większym dziennym spożyciem napojów i pokarmów z kofeiną.

Jeden z tych odcinków DNA jest zlokalizowany w pobliżu genu CYP1A2, kodującego białko o nazwie cytochrom 450, które odpowiada za metabolizowanie kofeiny w organizmie. Drugi fragment leży w sąsiedztwie genu AHR, który kontroluje aktywność CYP1A2. Zidentyfikowane fragmenty DNA najprawdopodobniej regulują aktywność obu tych genów.

Kofeina to najpopularniejsza substancja psychoaktywna na świecie. W USA około 90 proc. dorosłych osób przyznaje się do regularnego spożywania kawy oraz innych napojów i pokarmów zawierających ten związek. 

Dotychczasowe badania nad różnicami w spożywaniu kofeiny koncentrowały się na czynnikach środowiskowych. Jednak badania na bliźniętach wskazywały, że w około 50% zależą od genów.

W badaniach spożycie kofeiny oceniano przy pomocy ankiet dotyczących konsumpcji napojów, które ją zawierają: kawy z kofeiną, herbaty, napojów gazowanych z kofeiną, a w dwóch badaniach uwzględniono również czekoladę.

W analizie uwzględniono m.in. wiek, płeć oraz historię palenia papierosów (nigdy, w przeszłości i obecnie), które często idzie w parze z piciem kawy.

Okazało się, że osoby posiadające dwie kopie specyficznego wariantu fragmentu DNA leżącego w pobliżu AHR spożywały dziennie ok. 44 mg kofeiny więcej niż osoby pozbawione w ogóle tego wariantu. Odpowiada to ilości kofeiny zawartej w puszce coli lub filiżance herbaty, albo ok. jednej trzeciej filiżanki kawy. W przypadku drugiego zidentyfikowanego fragmentu DNA, posiadacze dwóch kopii specyficznego wariantu spożywali dziennie o 38 mg kofeiny więcej.

Jak spekulują naukowcy, warianty genetyczne, które znaleziono u miłośników kofeiny prawdopodobnie nasilają metabolizm tego związku w ich organizmie (jak wiadomo z wcześniejszych prac, aktywność genu CYP1A2 może się różnić między poszczególnymi osobami od 10 do 60 razy), zatem, aby utrzymać poziom, który daje te same efekty osoby te muszą spożywać go w większych ilościach. (PAP)

ostatnia zmiana: 2011-05-02
Komentarze
Polityka Prywatności