Dieta mózgowca

W czasie wzmożonej pracy, Twój mózg potrzebuje troskliwej opieki i dużo składników bogatych w wartości odżywcze. Sprawdź, co najlepiej dostarczyć swojemu organizmowi w czasie sesji, by funkcjonował jak najsprawniej.

Jedz dużo warzyw liściastych, kiełki pszenicy, jaja, wątrobę i soję. Produkty te są źródłem choliny, która wnika bezpośrednio do komórek mózgowych i służy do syntezy acetylocholiny (Ach), bardzo ważnego przekaźnika, niezbędnego w procesach zapamiętywania, kojarzenia i koncentracji.

Do wytwarzania ACh w odpowiedniej ilości potrzebne są witaminy z grupy B i witamina C. Te pierwsze znajdują się w większej ilości w pieczywie razowym, płatkach i kaszach, a witamina C w warzywach i owocach.

Omijaj słodycze, chociaż podnoszą poziom glukozy, magnezu i lecytyny we krwi.  Lepiej jeść banany, orzechy i migdały. Zawierają dużo magnezu, który poprawia zdolność zapamiętywania i uczenia się oraz łagodzi objawy ogólnego zmęczenia i zaburzeń snu. Dobrym źródłem magnezu są także warzywa liściaste, chleb razowy i kasza gryczana.

Twój mózg potrzebuje również wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Znajdziesz je w tłuszczach ryb, w szczególności morskich, oraz w olejach roślinnych. Ryby jedz co najmniej dwa razy w tygodniu.

Nie pij więcej niż 1 filiżankę kawy dziennie. Nadużywanie kofeiny powoduje rozdrażnienie, niepokój i trudności z koncentracją. Nie pal papierosów, są źródłem tlenku węgla, który zamiast tlenu dopływa do mózgu.  Gdy już jesteś u kresu sił, energii może ci dodać guarana. Zawarta w niej kofeina powoli jest uwalniana z połączenia z taniną i stymuluje pracę komórek mózgowych.

W każdej wolnej chwili – spaceruj i dotleniaj mózg na świeżym powietrzu.

Źródło: wieszjak.pl


ostatnia zmiana: 2011-06-10
Komentarze
Polityka Prywatności