Mleko korzystnie wpływa na funkcjonowanie mózgu

Według najnowszych badań, amatorzy mleka wypadają lepiej w testach pamięciowych i oceniających sprawność umysłową.

Coraz więcej badań skupia się na poszukiwaniu diety, która spowolniłaby pogorszenie sprawności umysłowej wraz z wiekiem. Kilka wcześniejszych badań sugerowało, że produkty nabiałowe mogą korzystnie wpływać na funkcjonowanie mózgu.

Naukowcy z University of Maine w Orono (stan Maine) analizowali związek między spożywaniem mleka i jego przetworów a funkcjonowaniem mózgu.

Badania przeprowadzono wśród ponad 972 mężczyzn i kobiet w wieku 23-98 lat. Poddali ich też serii testów umysłowych, m.in. na pamięć werbalną, roboczą, przestrzenną pamięć wzrokową i inne.

Wyniki badań ustalono na podstawie ośmiu różnych wskaźników sprawności umysłowej naukowcy ocenili, że – niezależnie od wieku - osoby, które spożywały minimum jedną porcję produktów mlecznych (np. szklankę mleka) dziennie uzyskiwały znacznie lepsze wyniki w testach umysłowych niż ci, którzy nie spożywali ich wcale lub robili to rzadko.

Najlepsze wyniki mieli ci badani, którzy konsumowali największe ilości mleka i jego przetworów.

Związek ten pozostał bez zmian, nawet gdy w analizie uwzględniono inne czynniki mogące wpływać na sprawność i zdrowie mózgu, w tym stan układu sercowo-naczyniowego oraz styl życia i dietę.

Zdaniem autorów pracy, wyniki te sugerują, że łatwe do wprowadzenia zmiany w diecie, takie jak zwiększenie spożycia mleka i jego przetworów - mogą spowolnić spadek funkcji umysłowych. Stanowią one jeszcze jeden argument na rzecz wprowadzenia nabiału do codziennego jadłospisu.

Na razie naukowcy nie potrafią wyjaśnić jaki dokładnie mechanizm odpowiada za zaobserwowany związek. Amatorzy nabiału biorący udział w badaniu ogólnie mieli skłonność do zdrowszego odżywiania się, ale pewne składniki mleka mogą bezpośrednio korzystnie wpływać na funkcjonowanie mózgu, oceniają.

Zaznaczają zarazem, że aby potwierdzić te przypuszczenia potrzeba więcej badań.

Mleko i jego przetwory zawierają wiele cennych składników odżywczych – przede wszystkim wapń niezbędny do budowy mocnych kości i prawidłowej przemiany materii oraz witaminy A, D i E.

Regularne spożywanie nabiału zmniejsza także m.in. ryzyko osteoporozy i korzystnie wpływa na układ krążenia.


ostatnia zmiana: 2012-02-07
Komentarze
Polityka Prywatności